RunRyder RC
WATCH
 1 page 257 views POST REPLY
Home✈️Aircraft🚁Helicoptere-AlignT-REX 500 › 500 Original Setup Question
07-23-2018 04:20 PM  16 months ago
Topic Vote0Post 1
MattJen

rrElite Veteran

UK

MyPosts All Forum Topic
500 Original Setup Question
I have just bought a 500 in an A109 fuse, it has the original motor and Speed controller RCE -BL60G the gyro is a 401 and my TX is Futaba 10c, bec output set 5 volt

I have the speed controller setup as brake off, Mid Timing,helicopter 2 soft start and governor mode.

the beep settings are
x
xx
x
xxx
xxx

I am finding in the hover the tail is wagging as if the gain is too high, also the motor drops in power,
I have the Gyro gain in Gyro sense at 35% AVC, all trims are correct, all was setup in normal mode, I have taken the gain up to 45% and it wags worse, so I dropped it 30,25,20% and it still wags..

On the motor, as governor is enabled, I am running on the throttle curve in normal 0, 50, 80,80,80 idle up I am running straight line 80,80,80,80,80.

Is the governor mode controlled by the TX setting in advanced and governor ? as I am thinking the motor is hunting due to it not being setup in tx.. I am not familiar with electrical setup.. I have followed the manual for speed controller.

thanks for the help.
All The Best
SHARE  PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR  Quote
07-24-2018 11:07 AM  16 months ago
Richardmid1

rrProfessor

Leeds, England

MyPosts All Forum Topic
First turn the governor off, it does not work well and is not needed on such a heli.

Next we need to find the cause of the tail wag. If it is in time with the motor hunting then turning the governor off could also solve the wag. The motor will also hunt (pulse up and down)(which will also show as a wag) when the battery voltage drops too low so check your batteries.

If it is a very fast consistent wag then it is most likely gain related.

If it is a slower wag (when there is no motor hunting) then it is most likely the pitch mechanics that aren't smooth or bad tail grip bearings.
60% of the time, it works every time!
SHARE  PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR  Quote
07-24-2018 06:40 PM  16 months ago
MattJen

rrElite Veteran

UK

MyPosts All Forum Topic
Thanks Richard, appreciate your insights as always.

I will turn off the governor and see if this makes a difference.
All The Best
SHARE  PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR  Quote
08-01-2018 11:23 PM  15 months ago
Rojoalfa

rrVeteran

Punta de Mata, Monagas-Venezuela

MyPosts All Forum Topic
/
/

Gy401 is a very strong tail gyro but very sensitive gyro...

First, Look for vibrations on tail, landing gear and boom assembly, balance tail rotor and tail blades. Check correct interference between pinion and spur.

Second, check the damping tape... Gy401 need a soft one...

Remember that gy401 need to be initialize in heading lock...it means solid led on and not blinking...

/
Saludos cordiales,
SHARE  PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR  Quote
08-02-2018 11:31 AM  15 months ago
Richardmid1

rrProfessor

Leeds, England

MyPosts All Forum Topic
He has it sorted, it was the governor that was the issue.60% of the time, it works every time!
SHARE  PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR  Quote
WATCH
 1 page 257 views POST REPLY
Home✈️Aircraft🚁Helicoptere-AlignT-REX 500 › 500 Original Setup Question
 Print TOPIC  Make Suggestion 

 1  Topic Subscribe

Tuesday, November 19 - 10:45 am - Copyright © 2000-2019 RunRyder   EMAILEnable Cookies

Login Here
 New Subscriptions 
 Buddies Online