RunRyder RC
 4  Topic Subscribe
WATCH
 1 page 254 views POST REPLY
GLOBAL 3D Hitec RCD
Helicopter
e-
Align
T-REX 550 › Test Flight
04-16-2017 12:07 AM  42 days agoPost 1
flycatch

Senior Heliman

Barstow, California

My Posts: All  Forum  Topic

This is the V! with a new FBL system installed. When I purchased this helicopter it came as a package deal with the 3G controller. I swapped out the 3G with an IKON and the set-up was accomplished using the computer interface and the IKON website. Took it out today for a test fligh that never happened. During spool up it wanted to lean left and tilt back. If this were a flybar machine I could overcome this and go into hover. Once in hover I would trim for these deficiencies but a FBL makes this impossible. So can anyone tell me what I did wrong during the set-up?

PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
04-17-2017 01:52 AM  41 days agoPost 2
FNFAL

Heliman

Dayton OH

My Posts: All  Forum  Topic

Put it on the bench and see about vibes. If that's OK, then you'll have to re-check all your connections and Ikon setup. Go though every panel and verify throw directions, gyro compensation directions, proper servo assignment, recommended gains, etc.

The Ikon is a good unit - worlds better than the 3G. But it sounds like something was overlooked.

PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
05-17-2017 04:53 PM  10 days agoPost 3
Richardmid1

rrProfessor

Leeds, England

My Posts: All  Forum  Topic

Also check you have no trim.

60% of the time, it works every time!

PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR
05-17-2017 05:04 PM  10 days agoPost 4
Pistol_Pete

rrProfessor

Seffner, FL

My Posts: All  Forum  Topic

Put it on the bench and see about vibes.
Remove all blades when bench testing.

~~Enjoying the hobby one flight at a time~~

PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  BLOGAttn:RR
05-18-2017 08:20 PM  9 days agoPost 5
ticedoff8

Key Veteran

Morgan Hill, CA. USA

My Posts: All  Forum  Topic

I am assuming you have the latest MSH Windows application and have updated the firmware on the gyro
If not, get it from here:
http://update.mshbrain.com/Software/BRAINSTALLER.msi
The iKON and the Brain are the same unit and designed & manufactured by MSH.

It is likely you did not completely follow the on-screen Wizard for the setup.

The last step is to check that cyclic compensation moves in the correct direction.

It sounds like yours is not correct.

When you are bench testing, power up the heli and wait for it to finish the initialization (3 pitch pumps).

Pick up the heli:
Tilt it nose down - the swash should tilt backwards and try to maintain a horizontal orientation (not perfectly - but in general)
Roll the body left - the swash should tilt right and try to maintain a horizontal orientation.
If you tilt the nose down and the swash tilts forward, the compensation is backwards

There are two most likely causes for this:
* Two of the swash servos are plugged into the wrong ports on the gyro.
** Check page 4 for the wiring diagram
** Check page 5 for transmitter setup. Make sure the channels move in the same direction as the sticks on the transmitter and you have at least 100% travel
** Check page 6 to make sure you have the correct swash type selected and the servo leads are plugged into the correct ports
** Check page 7 to make sure you set the servo reversing correctly.

* The gyro's "orientation" does not match what you selected in the "orientation" screen
** Check page 9 for "Unit Orientation".

Start with page 1 of the Wizard setup and read the detailed instructions on the left side of the screen.

EDIT: Oops, I should have looked at the date the original question was posted. He either figured it out or gave up.

Believe 1/2 of what you see and none of what you hear.
Fake News will be the downfall of our Republic!

PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
WATCH
 1 page 254 views POST REPLY
ProModeler Scorpion Power
Helicopter
e-
Align
T-REX 550 › Test Flight
 Print TOPIC  Make Suggestion 

 4  Topic Subscribe

Sunday, May 28 - 5:38 am - Copyright © 2000-2017 RunRyder   EMAILEnable Cookies

Login Here
 New Subscriptions 
 Buddies Online