RunRyder RC
 5  Topic Subscribe
WATCH  1 page 588 views POST REPLY
Hitec RCD ProModeler
HelicopterBeginners Corner › Loud pop and now nothing works!
cjburt22

New Heliman

Enterprise, MS

My Posts: All  Forum  Topic

Hey, I've recently stepped up to collective pitch flying and have a Tarot 450pro and a Align TRex 550. I've crashed the 550 by making a dumb mistake and getting a little too far away and loosing orientation. I rebuilt the heli, did all my checks on the bench and installed blades just to go outside and spool up the heli and a swash link popped off and the heli rolled over and totaled itself out again. So you can imagine my disappointment. So I rebuilt again and after all tests again I was able to spool it up, fly it around the yard a bit and land with no issues. I took it out again the next day and when I plugged the battery up I heard a loud pop and now nothing works. What the heck happened? It acts like the esc has gone bad. Is this common? Is there a way to prevent it again?
I am running a Castle Talon 90 ESC and Skookum SK540 Gyro.

javascript: rrpv(1,'/fastphoto/104664/20161023_091021.jpg'

10-31-2016 03:15 PM
PM  EMAIL  Attn:RR
fastrc1

Key Veteran

Brooklyn, NY-USA

My Posts: All  Forum  Topic

Do you see the lights on the ESC? Do you hear the arming tones when you plug in the batt? Does your Rx light up from the BEC input from the ESC?

RIP Roman Pirozek Jr.
Team SRW Comp
Zeal Blades U.S. Flight Team
HRP
Team CanoMod

10-31-2016 03:21 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
cjburt22

New Heliman

Enterprise, MS

My Posts: All  Forum  Topic

Nothing... no lights or tones on Rxt, esc or gyro.

10-31-2016 04:20 PM
PM  EMAIL  Attn:RR
DemetriusUSN

Veteran

Virginia Beach, Va USA

My Posts: All  Forum  Topic

It sounds something went wrong after the first crash that didn't show its self until now. Get another esc,make sure the polarity is correct and go from there.

Minicopter Diabolo 700, Goblin Speed 700, Goblin 700 triblade, Compass 6hvu, Goblin 570 triblade

10-31-2016 04:57 PM
PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR
flycatch

Senior Heliman

Barstow, California

My Posts: All  Forum  Topic

Capacitor shorted out on the ESC?

10-31-2016 05:00 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
don s

Key Veteran

Chesapeake, VA

My Posts: All  Forum  Topic

Maybe the ESC popped a cap?

E820, Raptor G4N, X50F/E, E620, Forza 450, and some planks.

10-31-2016 05:02 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
fastrc1

Key Veteran

Brooklyn, NY-USA

My Posts: All  Forum  Topic

Yes: What D and Don said. Cap likely shorted to ground and that's that. Polarity is also an issue. You can check the ESC again with a known good pack but if a cap blew you'd be able to smell it as well. If you do smell it and it's highly likely; don't plug in the batt. Also if that did occur it's likely you cooked the Rx and possibly the servos. Ish happens. Regroup and go again.

RIP Roman Pirozek Jr.
Team SRW Comp
Zeal Blades U.S. Flight Team
HRP
Team CanoMod

10-31-2016 05:27 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
cjburt22

New Heliman

Enterprise, MS

My Posts: All  Forum  Topic

Thanks guys, I do get a little smell from esc. I connected a flight battery to gyro and all else seems to be okay. I've got a new esc coming. According to manual it says this talon 90 is preset to an align heli. Aside from polarity do I need to do anything else? I bought this setup used so I'm not sure of the setup.

11-01-2016 03:54 AM
PM  EMAIL  Attn:RR
fastrc1

Key Veteran

Brooklyn, NY-USA

My Posts: All  Forum  Topic

When you get the new ESC you'll need to calibrate the throttle and do the basic settings. It's easiest with the castle link if you're getting the same ESC.

RIP Roman Pirozek Jr.
Team SRW Comp
Zeal Blades U.S. Flight Team
HRP
Team CanoMod

11-01-2016 04:12 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
CoachE

Senior Heliman

Cincinnati, ohio -usa

My Posts: All  Forum  Topic

When you say "setup used". Are you talking about the helicopter, or just the ESC?

Team JR / StarwoodScaleModels Get !T - Got !T - Perfect !T

11-01-2016 05:40 PM
PM  EMAIL  GALLERY  BLOGAttn:RR
cjburt22

New Heliman

Enterprise, MS

My Posts: All  Forum  Topic

Thanks, yeah I'm going back with the same esc. I was referring to just the esc on setup used but I bought the whole heli rtf with remote and all so I am using someone else's setup. I've been in communication with the guy I bought it from and he has helped me with everything else he just couldn't remember what was done on esc. I've got the program card and adapter so it shouldn't be a problem.

11-02-2016 06:28 PM
PM  EMAIL  Attn:RR
CoachE

Senior Heliman

Cincinnati, ohio -usa

My Posts: All  Forum  Topic

cool keep us posted of the progress.

Team JR / StarwoodScaleModels Get !T - Got !T - Perfect !T

11-03-2016 04:22 AM
PM  EMAIL  GALLERY  BLOGAttn:RR
cjburt22

New Heliman

Enterprise, MS

My Posts: All  Forum  Topic

Ok I've set up esc but having trouble setting endpoints. I can't get any tone when going through the steps I've watched on YouTube. Any thoughts on what I'm doing wrong. I went into radio and changed high and low settings to 30, plugged up battery and can change setting all the way to 140 and never get a tone. The initial settings were 114 before I started monkeying with it.

11-06-2016 08:53 PM
PM  EMAIL  Attn:RR
artimus

Key Veteran

Buckley WA

My Posts: All  Forum  Topic

Before you plug in any thing again, check all connections and wires for any kind of damage and make sure you have pluged everything in correctly or you may destroy more electronics. Then check all of your machinical links and that its not damaged.
Nothing worse than a crash caused by a preivous crash.....

Fly Hard......Team Viagra

11-07-2016 03:39 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
artimus

Key Veteran

Buckley WA

My Posts: All  Forum  Topic

Make sure you dont have any throttle curves in when you try to set it up.....make it a straight line from low throttle to high throttle

Fly Hard......Team Viagra

11-07-2016 03:42 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
cjburt22

New Heliman

Enterprise, MS

My Posts: All  Forum  Topic

Thanks, I did check everything prior to and the only used parts now are the tail gear cage and landing skids (haha, seriously). Anyway I figured it out, previous owner had governor setup so I had to go back into esc setup and change to governor mode and played with values and got it back going. I was able to get a couple guys to help me make some other adjustments, so it's better now than it was before. Test flight was a success and it's safe back at the house. GOOD DAY!

11-07-2016 03:58 AM
PM  EMAIL  Attn:RR
cjburt22

New Heliman

Enterprise, MS

My Posts: All  Forum  Topic

Artimus, that is what the problem was, thanks.

11-07-2016 07:02 PM
PM  EMAIL  Attn:RR
WATCH  1 page 588 views POST REPLY
Scorpion Power Hitec RCD
HelicopterBeginners Corner › Loud pop and now nothing works!
artimus

Key Veteran

Buckley WA

My Posts: All  Forum  Topic

Glad you got it solved

Fly Hard......Team Viagra

11-24-2016 09:29 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
WATCH  1 page 588 views POST REPLY
Hitec RCD ProModeler
HelicopterBeginners Corner › Loud pop and now nothing works!
 Print TOPIC Advertisers 

 5  Topic Subscribe

Sunday, March 26 - 7:53 pm - Copyright © 2000-2017 RunRyder   EMAILEnable Cookies