RunRyder RC
 4  Topic Subscribe
WATCH  1 page 506 views POST REPLY
Hitec RCD ProModeler
Home > Beginners Corner > Have a glitch problem...
gotcha007

Heliman

Bristol, TN.

My Posts: All  Forum  Topic

I just recently bought a used Trex 700n with align servos, spektrum dx7 radio "1st series". Heli had not been started in awhile had to take engine out and clean. My problem is one of the servos jumping up and down but only while the engine is running not doing it when engine is off. Could this be a receiver malfunction?? Any help appreciated.

09-21-2016 10:40 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
Slowpoke

Key Veteran

Dublin, OH

My Posts: All  Forum  Topic

Is it the throttle servo? Do you have governor installed?

09-21-2016 10:52 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
gotcha007

Heliman

Bristol, TN.

My Posts: All  Forum  Topic

No it's not the throttle servo it's the elevator servo in front of the main shaft and yes there is a align governor

09-21-2016 11:08 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
don s

Key Veteran

Chesapeake, VA

My Posts: All  Forum  Topic

Switch the elevator servo with one of the other cyclic servos and see if the glitch follows...

E820, Raptor G4N, X50F/E, E620, Forza 450, and some planks.

09-21-2016 11:21 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
gotcha007

Heliman

Bristol, TN.

My Posts: All  Forum  Topic

Didn't think of that I'll give it a try

09-21-2016 11:41 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
Slowpoke

Key Veteran

Dublin, OH

My Posts: All  Forum  Topic

ok, sometimes an issue with the governor can cause the throttle servo to twitch, so it's not that.

Swapping the servo is a good tip.

Is the twitching a big movement? Have you flown it yet?

09-21-2016 11:54 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
gotcha007

Heliman

Bristol, TN.

My Posts: All  Forum  Topic

No I haven't flown it was going to hover but glitching started and only when giving it more throttle, at idle it doesn't move and yes it moves a good inch really fast it jerks...

09-22-2016 12:00 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
doorman

rrProfessor

Sherwood, Arkansas

My Posts: All  Forum  Topic

Don't Fly

Your right to hold off trying to fly it...
I have never seen a problem that goes away in the air
Do the servo swap...as suggested... that would help show up a bad servo..
or even a bad rx...

Stan

AMA 2918-Team JR, Spin Blades, East Coast Scale Helicopter,Castle Creations

09-22-2016 12:08 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
gotcha007

Heliman

Bristol, TN.

My Posts: All  Forum  Topic

Going to be a little while now before I can try the swap again have to order a new starter coupler. I will say this the receiver was mounted on the side and one of the antenna was laying against the throttle servo could this cause an interference?? It does have a satellite receiver mounted on the nose...

09-22-2016 12:36 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
doorman

rrProfessor

Sherwood, Arkansas

My Posts: All  Forum  Topic

No Noise!!

On 2.4 the antenna touching the servo case shouldn't cause any problem..
Bare wires (check at sharp corners and tie wraps that are too tight.. just a thought!!

AMA 2918-Team JR, Spin Blades, East Coast Scale Helicopter,Castle Creations

09-22-2016 01:42 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
gotcha007

Heliman

Bristol, TN.

My Posts: All  Forum  Topic

Where's the best place to get parts for Align heli's and an updated parts list, parts numbers matching online parts??

09-22-2016 05:12 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
Slowpoke

Key Veteran

Dublin, OH

My Posts: All  Forum  Topic

gothcha,

http://shop.align.com.tw/index.php

click on "Quick Finder"

09-22-2016 05:32 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
gotcha007

Heliman

Bristol, TN.

My Posts: All  Forum  Topic

Thanks Slowpoke

09-22-2016 05:39 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
MattJen

Elite Veteran

UK

My Posts: All  Forum  Topic

did you check main mast bearings ?
If they are worn and notchy they can cause glitches, the only way to check them is to take them out and add side load to the shaft as you rotate it by hand in the bearing.. you will feel if the bearing has worn.

Just a simple idea before you start ripping out electrics and servos.

Matt

All The Best

01-15-2017 08:31 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
JuanRodriguez

Elite Veteran

The Villages, Florida

My Posts: All  Forum  Topic

Good idea to check the bearings as a general rule but if they were bad, would they cause noise in a 2.4 system ?? I thought not.... maybe others can comment....

Been there, done that and old enough to know better.....

01-15-2017 10:47 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
MattJen

Elite Veteran

UK

My Posts: All  Forum  Topic

a general rule but if they were bad, would they cause noise in a 2.4 system ??

You make a good point, I know 2.4 was supposed to be answer to the old 35Meg lockouts.. and I am sure in the early days many of us experienced them.

Having flown a lot of different machines with all types of power, gas, glow, electric, turbine, and different weights from pod and boom to 1/4 scale I have found that you can still experience lockout or frame hits.. ( I fly Futaba)

On my Predator Turbine I would be flying around peacefully and enjoyably.

Then I added a camera and additional weight, and on a return circuit when the nose is pointing towards me every now and again the tail would just kick violently.. I would land, check everything, I just could not get to the bottom of it, a friend of mine was an electronic geek, and had sophisticated testing equipment would test every electric component as we were flying commercially and could not afford on a shoot to loose a machine..as a back up to save time i would change servos,gyros, etc, all would still do the same.
Another flyer recommended to check the mast bearings in the frames by spinning on the ground the rotor head, when I did could not feel any knotchyness, so I removed the shaft and the 2 mast bearings, I put them on the shaft and added side load, and hey presto I could feel the grinding...

I replaced them with decent SKF bearings and never had a tail kick again..

As mentioned I have personally found from doing a lot of flying hours it is possible to get issues on 2.4, but 9 times out of 10 you don't even see it unless you have a frame hit counter which the early rx did have.
On my turbine the ECU would log any lockouts or frame loss.

I appreciate the TX and RX have vastly improved over the past couple of years.

On 35meg a knotchy main mast bearing would take you out of the sky everytime, with 2.4 I have found it manifested itself with a tail kick.

Apologies to original poster for taking the thread slightly off topic.

Good luck with the outcome and finding the fault.

All The Best

01-16-2017 04:16 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
WATCH  1 page 506 views POST REPLY
Scorpion Power Hitec RCD
Home > Beginners Corner > Have a glitch problem...
 Print TOPIC Advertisers 

 4  Topic Subscribe

Thursday, March 23 - 3:07 pm - Copyright © 2000-2017 RunRyder   EMAILEnable Cookies