RunRyder RC
 2  Topic Subscribe
WATCH
 1 page 889 views POST REPLY
Scorpion Power Scorpion Power
HelicopterRadio - Spektrum DSM › AR7100R and GY520 gyro issue
06-06-2010 03:16 PM  7 years agoPost 1
RotorHead486

rrKey Veteran

England

My Posts: All  Forum  Topic

Hey All,

Got a Spektrum AR7100R with a Futaba GY520 which i'm having an issue with.

Everything is connected as per manual including the changes in the 'Input Select' screen on the DX7se, so that the AUX2 - GYRO and GEAR - AUX2.

Before these changes are made the gyro work perfectly but once these changes are made in this screen the gyro will initialize and set, the servo can be moved via the transmitter but gyro has no control over the servo.

I've gone over the manuals for the GY520 and AR7100R and can i buggery figure it out, not sure if it's something i'm missing or overlooking. Have another AR7100R on my Aurora with a GYE SolidG and can't remember having this issue.

Any Hints/Tips will be welcome!

One Reason For Crashing'Rogue Servo Bent on World Domination'!!
FLP Flight Team

PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR  Quote
06-08-2010 12:37 AM  7 years agoPost 2
RotorHead486

rrKey Veteran

England

My Posts: All  Forum  Topic

Been playing with the setup over the weekend due to the weather being poor and found that in the GYRO menu where you now have to adjust gyro the gain as per the setting of the AR7100R the STD settings are:

50% for Position 0
50% for position 1

When these values are altereed the servo will react to gyro input,.. e.g when the helicopter is rotated, the gyro responds.

Anybody else found this?

One Reason For Crashing'Rogue Servo Bent on World Domination'!!
FLP Flight Team

PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR  Quote
06-09-2010 07:25 PM  7 years agoPost 3
RotorHead486

rrKey Veteran

England

My Posts: All  Forum  Topic

Been playing around with the Tx settings and think i may have sorted it.

In the manual for the AR7100R where it intructs you to change the settings in the input select screen to show the following: AUX2 - GYRO and GEAR - AUX2.

I have set these setting to AUX2 - AUX2 and GEAR - GEAR and so far this seems to be working great on the bench, the internal Revlimit is working as it should and picks up the sensor and the values can be altered via the Gear channel and speeds changed with the Gear switch. The Gyro works as it should via the AUX2 Channel where the gain values can be changed and as with the RevLimit the gyro can be switched between Normal/AVCS via the AUX2 switch.

When it was setup as per the AR7100R manual the gyro would not function correctly, with the gain settings at 50% the gyro would just not operate and if both 0 and 1 positions were set at 50% the gyro would not switch between Normal/AVCS. Not sure if this is specific to the GY520 as i have a SolidG setup as per the AR7100R manual and running through the GYRO screen in the DX7se and it works perfectly.

Hopefully the test flight will replicate the bench test as everything seems to operate as it should.

One Reason For Crashing'Rogue Servo Bent on World Domination'!!
FLP Flight Team

PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR  Quote
02-21-2011 07:02 PM  6 years agoPost 4
sonnyhad

rrProfessor

Holland,Mi

My Posts: All  Forum  Topic

I see no one had posted any comments on your post way back when, but I am about to set the same components up and thought I would check out what others had encountered since the gy520 instructions i found had me use the gear channel which needs to be used for the AR7100r rev limit mode. But I see from your post you had your settings at 50%. That, in my opinion is your problem. HH is a value over 50% and Rate mode is a value under 50%. At 50% your gyro will simply remain at a stand still so to speak. Anyone pipe in here if I'm wrong. I'll find out this afternoon as I set mine up.

Bald Pilots usually wear hats!

PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR  Quote
02-23-2011 10:16 AM  6 years agoPost 5
RotorHead486

rrKey Veteran

England

My Posts: All  Forum  Topic

Hi,

Not sure of why the problem was there as with the Tx setup as Spektrum say you should set it up so that you use the Gyro screen to control the gyro gain etc it would'nt work. I always set my gain to a defult 50% to start with on the bench and then adjust from there and this is why i found the problem initially.

After a bit of playing around with the Tx settings i managed to sort it and it works perfectly, although now i'm adjusting the gyro gain Via the ATV as i usually do so no drama's there.

In the manual for the AR7100R where it intructs you to change the settings in the input select screen to show the following: AUX2 - GYRO and GEAR - AUX2.

I have set these setting to AUX2 - AUX2 and GEAR - GEAR and so far this seems to be working great on the bench, the internal Revlimit is working as it should and picks up the sensor and the values can be altered via the Gear channel and speeds changed with the Gear switch. The Gyro works as it should via the AUX2 Channel where the gain values can be changed and as with the RevLimit the gyro can be switched between Normal/AVCS via the AUX2 switch.

One Reason For Crashing'Rogue Servo Bent on World Domination'!!
FLP Flight Team

PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR  Quote
WATCH
 1 page 889 views POST REPLY
Scorpion Power Scorpion Power
HelicopterRadio - Spektrum DSM › AR7100R and GY520 gyro issue
 Print TOPIC  Make Suggestion 

 2  Topic Subscribe

Sunday, October 22 - 8:16 pm - Copyright © 2000-2017 RunRyder   EMAILEnable Cookies

Login Here
 New Subscriptions 
 Buddies Online