RunRyder RC
 6  Topic Subscribe
WATCH  1 page 412 views POST REPLY
AlignRC Thunder Power RC
agoodman007

New Heliman

Chester, Va

My Posts: All  Forum  Topic

I have a Trex600 nitro with Beastx v3. Cyclic servos fut s9452 and tail fut s94256. I have flown this for some time and one day it began to pitch suddenly to the left. I brought it in and as I was landing it pitched over and crashed. One of the servo gears was bad, I repaired the servo and thought that was the problem. Not the case it is still pitching to the left. No trim setting has been added because that is turned off (DX9 radio). As I get up to head speed to take off it just pitches to the left. Does anyone have a thought as to what is going on?

Tony

10-02-2016 06:24 PM
PM  EMAIL  Attn:RR
datidun

Key Veteran

N Ireland

My Posts: All  Forum  Topic

I had that problem a few years back on the Beast X,it also started drifting sharply in flight,the gyro was mounted on a soft pad,I was told it could be the gyro pad,didnt believe it at first,so I used a hard thin pad and it was all good again,Have you checked the Swash is completely level,are all the horns 90 degrees level half stick 0 degrees pitch.

10-02-2016 10:00 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
agoodman007

New Heliman

Chester, Va

My Posts: All  Forum  Topic

Thank you for your response, I had read another post that spoke about the the pad under the control unit. The pad under the control unit is what came with the unit. I'm not against replacing that I just had not tried that yet. It is not a slight drift it is a hard pitch. Hard enough that I won't take off

Tony Goodman

10-03-2016 12:06 AM
PM  EMAIL  Attn:RR
Danny Calderone

Key Veteran

South Jersey

My Posts: All  Forum  Topic

go over your pitch compensation settings to be absolutely certain the unit is correcting aileron and elevator yaws properly

Danny Calderone. AREA138

10-03-2016 12:37 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
Danny Calderone

Key Veteran

South Jersey

My Posts: All  Forum  Topic

also, if you rebuilt a servo, I would definitely run through the setup again. Especially the servo centering menu point. And double check the spline of the servo horn isn't stripped from the crash as well

Danny Calderone. AREA138

10-03-2016 12:40 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
agoodman007

New Heliman

Chester, Va

My Posts: All  Forum  Topic

Ok tks, I will check everything over

Tony Goodman

10-03-2016 01:53 AM
PM  EMAIL  Attn:RR
PilotPin

Senior Heliman

Indiana -- USA

My Posts: All  Forum  Topic

If you don't have a solution yet look at the swash when you spin it up. Check to see if one servo is tilting the swash or both of them.

10-03-2016 02:26 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
R/C Speed Nut

Veteran

Galesburg, Michigan USA

My Posts: All  Forum  Topic

The Beast X is sensitive to vibration and is prone to rollover if not properly isolated.
Since this is on a nitro heli I would suspect that your motor has developed a vibration that is causing the rollovers.


Mike

Funky Chicken?!!..........I thought this was how you do a piro flip!!

10-03-2016 03:05 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
Steve Graham

Senior Heliman

Denver, CO

My Posts: All  Forum  Topic

^This,

Especially on a nitro. In the early days of BeastX using the included pad which was a low density foam type of tape would virtually guarantee the heli would roll over on it's side. This was remedied for most of us by going to the 3M Extreme tape which is a very hard type of mount. I believe this is the tape currently included with the unit.

Since that time sensors in most FBL units, don't know about BeastX, and software algorithms have been improved to the point that even with nitro most of these problems go away.

Self level functions are still areas some FBL units seem to struggle with in the presence of vibrations. These units use a second set of 3 sensors (accelerometers) to find level. The units fly fine in normal modes but when the self level is used, again especially on a nitro, you can get some quite terrifying results.

In your case I'd strongly suspect you may have developed a slight increase in vibes as your engine aged. This doesn't necessarily mean your engine is bad. It may simply be that the sensor was close to max vibrations before and now the sensor is swamped.

Does BeastX have vibration logging? I agree with the suggestion to watch the swash closely as you spool up. Your fix is likely going to a different tape, replacing an engine bearing or both.

10-03-2016 01:14 PM
PM  EMAIL  Attn:RR
nickwap

Veteran

Berwick-upon-Tweed, Northumberland, England

My Posts: All  Forum  Topic

^^^^
The Trex 600 is prone to this with Beast x

Nick

"Give me another one, this one's broke!"

10-04-2016 04:56 PM
PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR
PilotPin

Senior Heliman

Indiana -- USA

My Posts: All  Forum  Topic

With the experience I have had with the beast x and vibration it's always rolled to the right. Seem strange that it would roll left from vibration .

10-04-2016 07:12 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
R/C Speed Nut

Veteran

Galesburg, Michigan USA

My Posts: All  Forum  Topic

Seem strange that it would roll left from vibration .
The direction of the roll changes with the mounting orientation, servo plugs facing forward vs. backwards.


Mike

Funky Chicken?!!..........I thought this was how you do a piro flip!!

10-05-2016 04:11 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
Helipilot01

Senior Heliman

ColliervilleTn

My Posts: All  Forum  Topic

I had this exact problem. I had a new Trex600 that had the thicker white tape that came with the Breast X. It flew great for several flights and then all of a sudden it started having stability issues. I did as others suggested and used the thin 3M tape, it instantly fixed the problem. I've used it on every heli and Beast X/AR7200BX, AR7210BX, AR7300BX installation and I've never has a problem again.

10-05-2016 04:59 AM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
Richardmid1

rrProfessor

Leeds, England

My Posts: All  Forum  Topic

I still can't figure out why they keep supplying that thick white foam pad! I use the thin grey red backed pad/tape, no issues in 7 years!

60% of the time, it works every time!

10-10-2016 02:33 PM
PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR
dkshema

rrMaster

Cedar Rapids, IA

My Posts: All  Forum  Topic

If this is something new that has only recently become a problem, suspect something has changed in your heli.

It does sound as if it is vibration related.

The gyro mounting tape may have aged and needs replacing.

Perhaps the rear bearing in your motor is starting to fail, leading to more vibrations.

Perhaps you recently landed with the tail a bit too low, striking the tail rotor and bending the tail rotor shaft slightly.

-----
Dave

* Making the World Better -- One Helicopter at a time! *

Team Heliproz

10-13-2016 01:01 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
PilotPin

Senior Heliman

Indiana -- USA

My Posts: All  Forum  Topic

If you turn the fbl unit around you would have to reverse the sensor direction . So it seems like it would still roll to the right with a vibration problem.

10-13-2016 11:32 PM
PM  EMAIL  GALLERY  Attn:RR
agoodman007

New Heliman

Chester, Va

My Posts: All  Forum  Topic

Ok guys I sorry it took so long to get back, I went over the mechanical setup from the servos up. I use the SOKO unit to level my swash and set pitch. During the leveling of the swash I was able to level the swash perfectly with the BeastX in setup mode but when I got out of setup two of my servos were .02 off. I went through this process twice with the same results. Then I thought that maybe I had some slop in my linkages. NO slop at all everything was tight. I'm really at a lose now, not sure what to do next. I'm not sure where to check pitch compensation settings, some help with that please.

Tony

Tony Goodman

10-26-2016 10:49 PM
PM  EMAIL  Attn:RR
Richardmid1

rrProfessor

Leeds, England

My Posts: All  Forum  Topic

You have to exit to the next step with one of the servos selected for the sub trimming and not at neutral.

60% of the time, it works every time!

10-26-2016 10:54 PM
PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR
agoodman007

New Heliman

Chester, Va

My Posts: All  Forum  Topic

One thing that I did not do is replace the mounting pad, it is possible that over time it could have gone bad. Where do I find this 3M pad?

Tony Goodman

10-26-2016 11:07 PM
PM  EMAIL  Attn:RR
Richardmid1

rrProfessor

Leeds, England

My Posts: All  Forum  Topic

The thin grey red backed 3M pad comes with the beastx so any shop selling the beastx should have it.

60% of the time, it works every time!

10-26-2016 11:11 PM
PM  EMAIL  HOMEPAGE  GALLERY  Attn:RR
WATCH  1 page 412 views POST REPLY
ProModeler Scorpion Power
 Print TOPIC Advertisers 

 6  Topic Subscribe

Sunday, December 4 - 8:22 pm - Copyright © 2000-2016 RunRyder   EMAILEnable Cookies