Topic Subscribe
WATCH  3 pages [ <<    <     1      2     ( 3 )    >    >> ]2377 viewsPOST REPLY
HeliDirect . Heli-Max . Scorpion Power System
. .

Radio - Servo - Gyro - Gov - Batt

 >

8FG AND ALIGN GOV

drb99

Heliman

Lubbock, TX - USA

Storm43, you never gave us much info on your heli or setup, but if your throttle channel is reversed, the governor must be reversed also.
This is what worked for me.... I'm running a 8FG, R617 receiver, RCE-6600 governor.

I need more lift!

10-01-2010 Over year old.
Storm43

Heliman

Paphos-Cyprus

Hi drb99


What do you mean??? Can you specify?? Are you talking about reversing gov channel??

Havent tried anything else yet... Too busy the past days... I will inform you though!!!

Thanks

10-01-2010 Over year old.
drb99

Heliman

Lubbock, TX - USA

I am using the 7ch setup - so I went in to the Reverse menu and looked at my servos - my throttle servo was reversed, so I changed my Gov channel (channel 7 for me) to reversed.

Now my SE switch gives me Normal, Idle1, Idle2 and the light on the governor is Red for Normal, Green for Idle1 and Green for Idle2.

Flew it around and it works perfect.

In the governor menu make sure that you have

Normal ON
unit %
Rate 0.0

Idleup1 ON
unit %
Rate (mine's 83%)

Idleup2 ON
unit %
Rate (mine's 90%)

I need more lift!

10-01-2010 Over year old.
Storm43

Heliman

Paphos-Cyprus

Thanks for your reply

My gov menu is not as yours..8FG is more complicated.. I dont know why futaba is complicating things if in previous models like 10CP(TX) was simple as yours.. I have written to them for my problem assigning the SC switch but because I am not in US they didnt answer.. I cant find a european site to write to...

I will try until I find it...
Thanks

10-01-2010 Over year old.
rexxigpilot

Elite Veteran

Florida

Quote
--------------------------------------------------------------------------------

Storm43, you never gave us much info on your heli or setup, but if your throttle channel is reversed, the governor must be reversed also.
--------------------------------------------------------------------------------


This is what worked for me.... I'm running a 8FG, R617 receiver, RCE-6600 governor.
Go back and do what I and drb99 recommended to you before and it should work. Obviously you can't have the governor INHIBITED like you did before though. Use the flight mode switch (SE for mode 2 TX) and CH7 for the gain/rate. Both throttle and governor channels must be reversed.
In the governor menu make sure that you have

Normal ON
unit %
Rate 0.0

Idleup1 ON
unit %
Rate (mine's 83%)

Idleup2 ON
unit %
Rate (mine's 90%)

10-02-2010 Over year old.
Storm43

Heliman

Paphos-Cyprus

OK I will try this soon.. Can you check something for me to your set-up?? If you give normal a percentage of 83%, will it work on normal mode also???

Thanks

10-04-2010 Over year old.
Storm43

Heliman

Paphos-Cyprus

Hi Rexxigpilot and drb99

I have tried what you said and it works!!! gain/rate wire on ch7

Normal ON
unit %
Rate OFF

Idleup1 ON
unit %
Rate 85%

Idleup2 ON
unit %
Rate 90%

Thanks to everyone who tried to help me!!!!!!!!

10-16-2010 Over year old.
flyingmike

Heliman

Wirral

Evening all,

I have just finished building my 600N (my first nitro heli) and I`m stuck on the governor setup up.
I have read through this thread a number of times and I`m still struggling to get the governor working properly.

The closest I got to it working was a green light in normal model and red in idleup1 and red indleup2. I tried reversing channel 8 ( I have tried both channel 7 and 8) and I just ended up with a red light for all settings then.

I`m comfused as to what setting I should use for the T8FG should I use the governor menu or should I use the endpoint? I have read about putting the endpoint to negative but on the T8FG I can only go from 30 to 100 on the endpoint value.

Completely lost at the moment so any help would be much appreciated. Surely the unit is only designed to be setup in one correct way?

Thanks

12-30-2010 Over year old.
flyingmike

Heliman

Wirral

helloooooo

The only way I could get this to work was by setting up a prog mix of Gov to Gov and set the switch down position to -100.
Now I get normal = red, idleup1 = green and idleup2 = green.

Is this correct? I noticed on hear people are using the T8FG and it has worked but I`m struggling to see the correct method through all these posts.

When setup using Gov and channel 7 does the values in the governor menu control the governor or do the endpoints control the governor?

In the governor menu if I take the % below 50 the light goes from green to red and then I have to take it back up to over 65 to get the green light to come back on.

This all seems far to complicated to be correct....any help please???

12-31-2010 Over year old.
rexxigpilot

Elite Veteran

Florida

It's simple. Set servos for throttle and governor (CH7) channels to Reverse. Calibrate the Align Gov to the throttle stick and your done. Make sure you have retirned the endpoints back the factory defaults and no mixing before starting.

12-31-2010 Over year old.
flyingmike

Heliman

Wirral

Hi,

Thanks for your reply. I thought I would try your method as I`m not convinced the way I have done it is correct.

I INH my mix, checked there were no mixes or endpoints on. I set both the throttle and GOV (channel 7) to reverse. Switched the model on, the governor light was red. I held the button down on the governor, LED went out, moved throttle stick to full and LED went red and remained red no matter what the governor menu was set to.

01-02-2011 Over year old.
rexxigpilot

Elite Veteran

Florida

Maybe you had the magnet under the sensor. You could also still have something set wrong/not standard other than the Servo Reverse on TH and Gov. Did you ACTivate (un-INHibit) the Gyro and set the rates yet (manual page 119)? Try it again, it does work.

01-03-2011 Over year old.
rexxigpilot

Elite Veteran

Florida

Also, make sure you adhere to this bold note in the manual on page 119.
Note: Always set (Control) and (Trim) to [--]
for [Governor] of the Function menu of the
Linkage menu.

01-03-2011 Over year old.
flyingmike

Heliman

Wirral

Hi,

Its not the magnets as the fan is not fitted at the moment.

I removed my mix, reversed the throttle and gov and checked no switch was assigned to the GOV. In the governor menu I set the governor to be activated by a switch.

I have attached some pics of the menu. I still have only a red LED on the governor.

In the Governor menu I have #1 as off, #2 at 80% and #3 at 90%


Thanks

01-03-2011 Over year old.
rexxigpilot

Elite Veteran

Florida

It appears you are using CH7 Gov. Your last picture shows that you are using Switch C to activate the Gov but the RPM/Rate is set to OFF. Have you tried using Condition to activate it? Set a different RPM/Rate for each condition.

01-03-2011 Over year old.
rexxigpilot

Elite Veteran

Florida

When setup using Gov and channel 7 does the values in the governor menu control the governor or do the endpoints control the governor?
Controlled by Rate.

01-03-2011 Over year old.
flyingmike

Heliman

Wirral

I tried using Condition and varied the rate from 0 - 100% in different stages for different idleup positions (using SE) and the LED remained red throughout all my trials.

However, I did manage to get the LED to go green by setting the throttle and gov back to normal from REV and then switch the rate to OFF.

only in the OFF position with the gov and throttle in normal would the light go green. It does appear that everything seems to be operating in reverse.

Thanks for helping me out on this

01-03-2011 Over year old.
WATCH  3 pages [ <<    <     1      2     ( 3 )    >    >> ]2377 viewsPOST REPLY
Ron's RC Helicopters . Thunder Power RC . Mikado
. .

Radio - Servo - Gyro - Gov - Batt

 >

8FG AND ALIGN GOV

 Print TOPIC Advertisers 

Topic Subscribe

Tuesday, September 30 - 2:48 pm - Copyright © 2000-2014 RunRyder   EMAILEnable Cookies